top of page

Een dag van authentieke stilte

Bijgewerkt op: 20 mrt.





Gisteren heb ik mezelf een dag van volledige stilte gegund, en eigenlijk gun ik mezelf die stilte elke dag. Graag neem ik jou mee in mijn ervaring en wat de stilte mij heeft gebracht.

De ochtend van de stiltedag voel ik me ontspannen en voel ik nieuwsgierigheid naar wat deze dag mij kan brengen. De reis naar de locatie, in het midden van Nederland, verliep prima en gelukkig kon ik een stuk meerijden met Nance en haar partner. Nance ken ik van een retraite van vorige zomer en heb haar gevraagd of ze mee zou willen gaan. Samen gaan wij ons vandaag onderdompelen in de stilte. Aangekomen op de mooie plek, ervaar ik gelijk de rust en de ruimte, die in Den Haag toch wat lastiger te vinden is. Bij aankomst ontvangen Eva en Nina ons met een warm gevoel. Omdat we iets te vroeg zijn gearriveerd, hebben we nog tijd om gezellig bij te kletsen over het leven.


De ruimte waarin deze dag zal plaatsvinden is licht en voelt zen aan. Geen kunst of soortgelijk aan de muur, maar enkel de grote ramen waardoor je de kunst van de natuur kunt bekijken en volledig in de stilte kunt zinken. Op de grond liggen 13 meditatiekussens met dekens opgesteld en in het midden een vaas met 13 gouden schoteltjes, waarop uiteindelijk de intentiekaarsen worden gezet. Langzamerhand beginnen de reisgenoten binnen te druppelen en zitten we binnen niet al te lange tijd in een kring op onze meditatiekussens. Enigszins gespannen, maar in combinatie met een gezonde nieuwsgierigheid, leidt Eva ons door de eerste korte meditatie. Even landen en zakken in het lichaam. Zij vraagt of iedereen kan invoelen wat het weersbericht is. Met gesloten ogen zie ik een broeierige zomerse dag met lichtgrijze wolken. De zon is niet aanwezig. Ook vraagt Eva wat iedereen zichzelf vandaag gunt. Ik voel dat ik mezelf helderheid gun en ook dat wat er gevoeld of gezien mag worden dat dat er mag zijn. We delen onze bevindingen na deze korte meditatie met elkaar. Na deze ronde vraagt Eva of wij in één woord kunnen samenvatten wat onze intentie is voor deze reis. Het eerste dat in mij opkomt is creatiekracht, maar al snel voel ik dat dit niet de lading dekt. Dit kan groter! Dan komt authenticiteit in mij op en dit voelt al beter. 'Toevallig' ben ik bezig op dit moment om een traject op te zetten waarbij creatiekracht en authenticiteit, naast loslaten, belangrijke pijlers zijn en de fundering vormen voor het traject. Ik vraag me af waarom authenticiteit groter voelt dan creatiekracht. Waarbij ik zelf authenticiteit als tweede stap in gedachten had en creatiekracht als laatste stap, lijkt dit inzicht juist deze twee om te draaien. Zou dit de reden kunnen zijn waarom ik op dit moment qua inspiratie en inzichten vastloop met dit traject? Wat een interessant nieuw inzicht.



Na de kaarsen, waarin ook woorden zoals helderheid, midden, bloesem en compassie zijn genoemd, gaan we door met de volgende meditatie. Ik zak diep in mijn lichaam en voel dat de gitaar gespeeld gaat worden. Na enkele seconden pakt Eva de gitaar en begint te spelen. De eerste tonen ontroeren mij diep. Een gevoel van herkenning! Ik ben zo verliefd op dit geluid, dat het mijn ziel diep raakt. De tranen lopen over mijn wangen. Het volgende liedje gaat over Maria, Sofia en weer raakt dit mij zo diep. De mooie tonen in combinatie met de prachtige stem van Eva brengen mij naar een gedeelte van mezelf dat ik nog niet had ontdekt. Mijn tweede naam is Maria en ik heb ooit geprobeerd daar afstand van te doen, maar dat is niet gelukt. En gelukkig is dat niet gelukt, want ik vind Maria een prachtige naam. Zij was ooit een heler en met veel vreugde staat er een prachtig Mariabeeldje in mijn praktijk dat ik heb gekregen van dierbare vrienden. Sofia voelt aan als een verloren dochter uit een vorig leven. En deze gedachte raakt mij nog dieper. Over authenticiteit gesproken; dit voelt als een belasting uit een ander leven. Eva slaat de laatste tonen aan op de gitaar en voor mij is duidelijk geworden dat de gitaar voor mijn ziel een ware herkenning is. Dit geluid hoort bij mij! Twee weken geleden heb ik op mijn verjaardag een geweldige gitaar gekregen van mijn partner, maar ik heb nog een lange weg te gaan voordat ik de akkoorden net zoals Eva kan aanslaan. Daarnaast komt nog een ander gevoel naar de oppervlakte. Een sterk verlangen om met Bright Healing mensen te helpen op het pad van bewustzijn. Mensen te laten ervaren wie zij werkelijk zijn.


Aan het begin van de middag begint de lunch. Nina heeft een heerlijke salade gemaakt met onder andere zwarte rijst, hazelnoten, een tahindressing en het resultaat is een kleurrijke en voedzame salade. Na de heerlijke lunch ga ik voor een wandeling naar buiten. De temperatuur is fijn en de ruimtelijke omgeving doet mij goed. Het bevestigt de goede beslissing die ik heb gemaakt met mijn partner om een huis in het noorden van Spanje te kopen. Ook daar hebben wij veel ruimte en groen. Ik wandel nog wat verder en vraag mij af waarom authenticiteit zoveel groter voelt dan creatiekracht. Ik voel dat ik deze twee echt moet omdraaien. Verder komt de vraag in mij op of authenticiteit het resultaat is als je jouw creatiekracht ruimte geeft en jezelf mee laat gaan op de golven van het leven? Terwijl ik mijzelf dit afvraag denk: "Wow, wat geeft stilte veel helderheid en inspiratie". Is het misschien een goed plan om stiltedagen onderdeel te laten worden van het traject? Uit de praktijk en de natuur in! Daar kun je inspiratie vinden en voelen wat zich echt in jou afspeelt. En tegelijkertijd realiseer ik mij dat ik zelf het traject volg dat ik aan het ontwikkelen ben, om uit te vinden en te ervaren hoe het uiteindelijk vorm moet krijgen en vooral ook om nog meer te ontdekken wie ik zelf ben. Daar gaat het toch om in het leven: "Remember who you are!". Dit traject heeft geen deadline en kun je niet in een middagje op papier zetten. Alles komt, zoals het komt. Wel heb ik meer inzichtelijk welke elementen ik nog meer in het traject wil opnemen. Wat voor mij duidelijk is, is dat ik de tools en begeleiding bied en de antwoorden worden gevonden door degene die het traject volgt, net zoals ik dat zelf ook ervaar.




Na de lunch mogen wij nog verder in stilte lummelen en na een redelijke tijd komen we weer bij elkaar om de laatste meditaties te doen. Tijdens deze meditatie vraagt Eva of iedereen wil zitten en op de één of andere manier voel ik dat ik wil liggen met een oogkussen op mijn ogen. Terwijl ik lig, vraagt Eva of we ons lichaam willen strekken door te schudden, bepaalde lichaamsdelen naar elkaar te brengen etc. Al snel komt er een ongemakkelijk gevoel naar boven. Terwijl ik dieper en dieper liggend in meditatie kom, overvalt mij een gevoel van: oh ik doe niet wat er van mij gevraagd wordt. Maar is dit niet gewoon de essentie? Dit is wat ik als intentie heb neergezet. Authentiek zijn aan jezelf. En terwijl ik dieper in mijn lichaam zak en alle andere reisgenoten hen lichamen hoor schudden, overvalt mij een gevoel van het is goed. Alles is goed. Maak je geen zorgen en wees trouw aan jouw authentieke zelf. Dan volgt er nog een ronde meditatie met begeleidende muziek en Eva geeft aan dat we stilte mogen verbreken door samen te zingen en de mantra Om Mani Padme Hum door de ruimte te laten klinken. Wat voelt het fijn om na een dag van gezamenlijke stilte, nu samen te zingen.


Tijdens de laatste meditatie vraagt Eva wat het weerbericht in iedereen nu is. Ik ervaar dat het nog steeds een warme zomerse dag is, maar de zon is gaan schijnen! Ik voel mij erg fijn en ervaar een sterke innerlijke rust. Deze dag van stilte heeft bij mij echt een verandering teweeggebracht. Ook vraagt Eva of iedereen in één woord wil vertellen hoe hij of zij de dag heeft ervaren en zich nu voelt. Ik voel enorme dankbaarheid voor ALLES. Niet voor een specifiek íets, maar voor álles. Alles is verbonden met elkaar en ik voel een overkoepelende dankbaarheid. Ik besef mij dat ik verbazend goed met stilte om kan gaan. Ik omarm de stilte en ervaar ook geen ongemak. Integendeel, dit wil ik vaker ervaren. De stilte voelt helend. Er ontstaat ruimte voor helderheid en nieuwe inzichten. Wat een bijzondere ervaring!


Want vanuit stilte

Komt klank

Vanuit klank

Komen woorden

Vanuit woorden

Komen gebeden

Vanuit gebeden

Groeit vrede

In vrede

Groeit liefde

Met liefde

Helen we




Meer weten over de stiltedag georganiseerd door Eva? Kijk op www.evennaareva.com

Meer over de prachtige locatie waar deze dag georganiseerd wordt: Diviam Ragen | Ruimte voor wie jij bent | Werkhoven

 

Met dank aan Eva voor de fijne dag en de mooie foto's en Nina voor het heerlijke eten.


 

40 weergaven0 opmerkingen
bottom of page